Driveplikt
Fritak fra driveplikt av eiendom med jordbruksareal. Gjelder fulldyrka jord, overflatedyrka jord og innmarksbeite.
Eieren kan velge å oppfylle driveplikten ved å leie ut jorda. Fritaket fra driveplikten følger eieren, og ny eier av en landbrukseiendom må dermed søke om fritak fra driveplikten om han/hun ikke ønsker å drive eiendommen selv. Ny eier har 1 års betenkningstid for å finne ut hva han/hun ønsker å gjøre.
Skjema
Det finnes ikke et eget skjema for å søke om fritak fra driveplikt. For å søke må du sende et eget søknadsbrev i fritekst.
Søknaden bør inneholde
- hvem som søker
- hva du søker om
- hvilken eiendom søknaden gjelder
- hvorfor du søker
- begrunnelse av hvorfor du mener søknaden bør innvilges
Sende søknad
Send søknaden med eventuelle vedlegg til kommunen der eiendommen ligger.
Om du får bekreftelse på søknaden du har sendt inn, avhenger av rutiner i den enkelte kommune. I følge forvaltningsloven skal kommunen sende deg vedtak, eller orientering om foreløpig saksbehandlingstid, innen 4 uker etter at søknaden er mottatt.
Mottak
Når kommunen har mottatt søknaden sjekker de opplysningene du har sendt inn. Hvis de har behov for mer informasjon kan de be om dette.
Behandling
Kommunen behandler søknaden og fatter vedtak.
Vurderingskriterier
- hvor viktig det er å holde jordbruksarealet i hevd
- størrelsen på arealet
- avkastningsevnen
- om det er bruk for jordbruksarealet som tilleggsjord i området
- søkers livssituasjon
Kontroll
Søknaden kan bli tatt ut i kontroll. Du plikter å godta kontroll, gi nødvendige opplysninger og hjelpe til med å gjennomføre kontrollen. Kontroller kan gjøre at saksbehandlingen tar lenger tid.
Svar
Du får svar på søknaden i form av et vedtaksbrev fra kommunen. Kommunens saksbehandlingstid varierer, ta kontakt med din kommune for å få svar på dette.
Klage
Du kan klage på vedtaket. Klagen sendes til kommunen. Kommunen gjør en vurdering av din klage, og kan eventuelt komme til motsatt resultat. Dersom kommunen holder fast ved vedtaket sitt, sendes klagen og sakens dokumenter til Statsforvalteren for endelig avgjørelse i klagesak.
Klagefrist: 3 uker.
Pålegg og tvangsgebyr
Hvis du ikke får fritak, må du selv drive arealet eller leie det bort. Hvis du ikke oppfyller dette kan kommunen gi pålegg om at arealet skal leies ut, skogplanting, stille ulike krav av hensyn til kulturlandskap eller via Statsforvalteren ilegge tvangsgebyr.
Boplikt
Boplikt betyr at noen må bo på en eiendom. Det kan være boplikt på landbrukseiendommer, og på andre eiendommer.
Boplikt kan settes som vilkår for konsesjon av landbrukseiendommer.
Det er ikke boplikt på konsesjonsfrie erverv. Fra dette gjelder ett unntak:
Bebygd eiendom der fulldyrket og overflatedyrket jord på eiendommen er mer enn 35 dekar, eller der eiendommen består av mer enn 500 dekar produktiv skog, kan erverves konsesjonsfritt på grunn av odelsrett eller slektskap. Konsesjonsfriheten er i slike tilfeller betinget av at erververen bosetter seg på eiendommen innen ett år og bor der selv i minst 5 år. Erverver du en eiendom på odel, men ikke ønsker å oppfylle boplikten, må du søke kommunen om konsesjon.
Brudd på boplikten kan føre til at eiendommen blir tvangssolgt.